Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini rogaliki z powidłem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
śmietana 12% kwaśna i gęsta 1 szklanka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rogalików
powidła śliwkowe około 15 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini rogaliki z powidłem.

Zapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.

4. Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:06
Fajne rogaliki.
jejkuchnia 31.10.2017 18:34
Fajne jako deser po obiedzie. Pycha!
Bożena Matuszczyk 30.10.2017 23:15
BARDZO SMAKOWITE I KUSZĄCE ROGALIKI;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak