Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacja na temat ciasta dyniowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 3 szklanki
jajko 4 sztuki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek mascarpone 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
płatki migdałowe 3 łyżki
żurawina 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Porada

Ciasto można nasączyć likierem pomarańczowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacja na temat ciasta dyniowego

Kroki postępowania

1
Olej ucieram z cukrem, po czym dodaję jajka i ubijam całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
2
Do masy dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Krok 2 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
3
Dynię kroję na kawałki, myję, obieram, a następnie ścieram na tarce i dodaję do masy.
Krok 3 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
4
Całość delikatnie mieszam, po czym przelewam do formy wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto piekę przez około 45 minut.
Krok 4 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
5
Po wystudzeniu na ciasto nakładam serek mascarpone, a następnie skórkę pomarańczową i żurawinę. Całość polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi. Następnie wstawiam ciasto na 15 minut do lodówki.
Po schłodzeniu kroję ciasto na kawałki.
Krok 5 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:37
Świetnie wygląda~!
bietka 30.10.2017 10:35
Wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak