Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na tartę

masło 200 g
mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 1
sól 1/2 łyżeczki
woda letnia 2 łyżki

Farsz

dynia ok. 300 g
pomidorki koktajlowe 10 szt
oliwki zielone 10 szt
ser feta 1/2 opakowania
jajko 2 szt
śmietana 4 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dynią

Kroki postępowania

1
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i ułożyć dynię, skropić oliwą i obsypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 15 minut. Wystudzić.
Krok 1 - Tarta z dynią foto
2
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Przestudzić.
Na cieście układać przekrojone na połówki pomidorki i pokrojony w kostkę ser feta.
Krok 2 - Tarta z dynią foto
3
Następnie posypać pokrojonymi na połówki oliwkami i upieczoną dynią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 3 - Tarta z dynią foto
4
Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać tartę.
Krok 4 - Tarta z dynią foto
5
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać ok. 20 minut.
Krok 5 - Tarta z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.10.2017 10:30
Na pewno smaczna :)
Konczi 29.10.2017 20:15
musi być faktycznie pyszna - wygląda obłędnie :)
jejkuchnia 29.10.2017 16:48
Pyszna tarta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak