Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z wątróbką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szkl,
gorąca woda 3/4 szkl,
masło 1 łyżeczka,
jajko 1 szt,

farsz;

wątróbka drobiowa 500 g,
cebula 1 szt,
jajka ugotowane na twardo 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki,
olej do smażenia wątróbki,

dodatkowo;

woda zimna do gotowania pierożków,
cebula 2 szt, do okraszania pierożków,
olej 4 -5 łyżek do podsmażenia cebuli

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z wątróbką

Farsz;
Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać, a następnie osączyć na sitku. Wątróbki oprószyć mąką a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i pokroić w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo obrać ze skorupek.
Wątróbkę razem z jajkami i cebulą zmielić doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dodać bułkę tatrą i dokładnie wymieszać.

Ciasto;
Z mąki, masła, jajka oraz wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować. Wykroić krążki. Na krążki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Ugotowane pierożki wyjąc na talerz łyżką cedzakową, a następnie polać podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.01.2019 10:47
Miło mi że się podoba.;)
danielek 21.01.2019 10:32
No dokładnie ten przepis bardzo fajowy :o
gusia1000 02.11.2017 23:25
Pierogi na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak