Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa

mleko 3 szklanki
cukier 10 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 1 łyżka
margaryna 35 dkg

Masa śmietanowa z galaretką

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
galaretka truskawkowa 2 sztuki
woda 1 szklanka

Dodatkowo

banan 6 sztuk
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z galaretką

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy w nim kieliszkiem kółeczka.

Galaretki truskawkowe rozrabiamy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Galaretki pomarańczowe rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao, na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami. Obieramy 3 banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe i zalewamy nią banany, w masę śmietanową wciskamy ciemne kółka. Wykładamy masę budyniową białą, rozsmarowujemy. Pozostałe banany obieramy, kroimy na plasterki i układamy na masie białej, zalewamy tężejącymi galaretkami pomarańczowymi.

Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godzin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak