Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone wołowe 700 g
mięso mielone wieprzowe 300 g
jajko 1 szt
oregano 1/2 łyżeczki
ser feta 150 g
cebula 2 średniej wielkości
pieczywo tostowe 3 kromki
wino czerwone wytrawne 150 ml
sól i pieprz

Sos

oliwa 6 łyżek
marchew 1 starta
ząbki czosnku 2 przeciśnięte
pomidory pelati 3 puszki
miód płynny 1 łyżka
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym

Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem.
W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem.
Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich stron, uformowałem kulki.
Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty.
Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, pieprzem i skórką z pomarańczy.
Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu, dusiłem na małym ogniu ok. 15 minut.
Podałem z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.10.2017 16:28
Bardzo smaczne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak