Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
ziemniaki 4 fioletowe
łopatka wieprzowa 200 g mielona
olej 2 łyżki
wrzątek 1,5 l
sok z limonki 1 łyżka
ryż 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami

Jarzyny obieramy myjemy, kroimy.
Seler naciowy kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut.
Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do całości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 29.10.2017 22:56
Jarzynowa- bardzo lubię
jejkuchnia 29.10.2017 09:50
Pyszna i sycąca. :)
slodkieniebo 28.10.2017 22:00
Uwielbiam takie rozgrzewające zupy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak