Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa na mięsie i śmietanie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion 1,5 - 2 litrów
pieczarki 500 g,
cebula 1 szt,
marchewki 3 szt,
seler 1/4 szt,
pietruszka 1 szt,
ziemniaki 4 - 5 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 3 - 4 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 2
masło klarowane 3 łyżki,
śmietana 30% 200 ml,
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa na mięsie i śmietanie

Z mięsa i jarzyn gotujemy bulion mięsno - warzywny.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.
Podsmażone pieczarki wyjmujemy do miski a na tłuszczu po pieczarkach podsmażymy obraną pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone jarzyny oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem.
Dodajemy podsmażone pieczarki oraz pokrojone mięso z bulionu i gotujemy jeszcze około 15 - 20 minut.
Gotową zupę zabielamy śmietaną połączoną wcześniej z niewielką ilością gorącego bulionu.
Posypujemy posiekaną pietruszką zieloną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:24
Dobra zupa.
Bożena Matuszczyk 30.10.2017 23:05
I u mnie takie właśnie lubimy. Dziękuję;)
w mojej kuchni 29.10.2017 09:38
takie zupy lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak