Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto(tortownica o średnicy 24 cm)

mąka pszenna 1,5 szklanki
marchew starta 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 szt
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka

dodatkowo

śmietana 36% 300 ml
marchewki z masy cukrowej
orzechy włoskie do posypania ciasta

polewa lustrzana

woda 50 ml
cukier kryształ 150 g
kakao 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana (30-36%) 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do masy jajecznej dodajemy startą marchew, otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy do ciasta suche składniki i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obkrawamy wokół blaszki, przewracamy ciasto na drugą stronę i odrywamy papier. Ciasto ponownie obracamy na drugą stronę, przekrawamy na dwie blaty, jedną część ciasta układamy na blaszkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i mieszamy. 1/4 części kremu nakładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wierzch ciasta musi być równo rozsmarowany, dzięki czemu lustrzana polewa będzie się pięknie prezentować. Ciasto wkładamy do zamrażarki na dwie godziny.
Następnie przygotowujemy lustrzaną polewę. Żelatynę zalać zimną wodą, tak aby była nią przykryta, następnie odstawiamy ją do napęcznienia. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, następnie stawiamy garnek na palnik i gotujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i śmietankę, mieszamy rózgą kuchenną i zagotowujemy. Nie należy polewy zbyt długo mieszać i gotować, ponieważ powstaną pęcherzyki powietrza. Polewę przelewamy przez sito, aby pozbyć się grudek. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia do temperatury 30-35º Ciasto wyciągamy z zamrażarki, kładziemy go na misce lub na kratce, tak aby polewa mogła swobodnie spływać po cieście. Polewę zaczynamy wylewać na środek ciasta, a następnie zataczać kręgi wokół jego brzegów. Gdy w polewie zauważycie pęcherzyki powietrza, to należy przebić je patyczkiem.
Ciasto odstawiłam na pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodziłam w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dekorowałam przed samym podaniem. Boki ciasta obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi, a wkoło ciasta ułożyłam marchewki zrobione z masy cukrowej. Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 09:54
Super!!!
bietka 27.10.2017 21:20
Na pewno bardzo smaczne : )
KORAL 27.10.2017 20:16
Świetne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak