Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i mieszamy. 1/4 części kremu nakładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wierzch ciasta musi być równo rozsmarowany, dzięki czemu lustrzana polewa będzie się pięknie prezentować. Ciasto wkładamy do zamrażarki na dwie godziny.
Następnie przygotowujemy lustrzaną polewę. Żelatynę zalać zimną wodą, tak aby była nią przykryta, następnie odstawiamy ją do napęcznienia. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, następnie stawiamy garnek na palnik i gotujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i śmietankę, mieszamy rózgą kuchenną i zagotowujemy. Nie należy polewy zbyt długo mieszać i gotować, ponieważ powstaną pęcherzyki powietrza. Polewę przelewamy przez sito, aby pozbyć się grudek. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia do temperatury 30-35º Ciasto wyciągamy z zamrażarki, kładziemy go na misce lub na kratce, tak aby polewa mogła swobodnie spływać po cieście. Polewę zaczynamy wylewać na środek ciasta, a następnie zataczać kręgi wokół jego brzegów. Gdy w polewie zauważycie pęcherzyki powietrza, to należy przebić je patyczkiem.
Ciasto odstawiłam na pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodziłam w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dekorowałam przed samym podaniem. Boki ciasta obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi, a wkoło ciasta ułożyłam marchewki zrobione z masy cukrowej. Smacznego :-)