Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb zakwasowy pełnoziarnisty z dynią

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 250 g
woda zimna 300 g
sól 12 g
miąższ z dyni 230 g
mąka pszenna pełnoziarnista 250 g
mąka pszenna 100-150 g
drożdże świeże 1 g
babka płesznik łupiny 1 łyżka

Porada

Do chleba została wykorzystana dynia Hokkaido razem że skórką, która zawiera mnóstwo karotenu i bardzo szybko mięknie w trakcie pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb zakwasowy pełnoziarnisty z dynią

Kroki postępowania

1
Połączyć wodę z zakwasem żytnim oraz solą i pokruszonymi drożdżami.
Krok 1 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
2
Dynię pokroic, wyciąć gniazdo nasienie a miąższ posiekać w malakserze albo utrzeć na tarce.
Krok 2 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
3
Dosypać obie mąki pszenne - dobrze by mąka pełnoziarnista miała otręby.
Krok 3 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
4
Ciasto wymieszać mikserem.
Krok 4 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto
5
Odłożyć na kilka godzin do wyrośnięcia nakrywając naczynie.
Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Włożyć foremkę do worka foliowego i odstawić do czasu wyrośnięcia ciasta do górnej krawędzi.

Upiec w temp 200*C (dolną i górna grzałka) przez 45-50 min, wyjąć z formy na blachę albo kratkę i dopiekać 15-20 min z termoobiegiem.
Krok 5 - Chleb zakwasowy pełnoziarnisty  z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak