Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    250 g
  • masło

    100 g
  • jajka

    2
  • żółtka

    2
  • bakłażan

    1/2 obrany
  • śmietana 18 proc

    400 g
  • mleko

    200 ml
  • cukinia

    1/2
  • pomidor

    1/2 obrany
  • łosoś wędzony

    300 g
  • ser żółty

    50 g

Do smaku

  • majeranek

  • tymianek

  • papryka słodka mielona

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Ugniatamy w misce. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła lub mąki. Dodajemy żółtko i odrobinę wody (ok. 1 łyżkę). Mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy ścierką i wkładamy do lodówki na około 30–40 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32
Obranego bakłażana, pomidora oraz cukinię kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przekładamy bakłażana, cukinię i doprawiamy do smaku majerankiem i tymiankiem. Pod koniec dodajemy pomidora i całość doprawiamy papryka słodką, solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32
Połowę opakowania śmietany wlewamy do miski, dodajemy 2 całe jaja, mieszamy i dodajemy jedno żółtko, mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Odkrawamy skórę od łososia i kroimy rybę w kostkę. Dodajemy do miski ze śmietaną. Następnie dodajemy ostudzone warzywa z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32
Rozwałkowujemy ciasto z lodówki i układamy w posmarowanej masłem i posypanej mąką formie do tarty. Następnie na ciasto wylewamy masę i na wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy quiche w temperaturze 200 stopni przez niecałe 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.10.2017 09:59
Mniam. Rewelacja!

bietka

28.10.2017 10:22
Na pewno bardzo smaczne : )

Bożena Matuszczyk

26.10.2017 23:53
Bardzo smakowite i kuszące Quiche;);)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat