Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

hummus:

cieciorka konserwowa 1 puszka
tahini pasta sezamowa 1,5 łyżki
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka (posiekana)
woda 10 łyżek

dodatkowo

placki do tortilli 8 szt
sałata lodowa pół główki
kukurydza konserwowa 3/4 puszki
pomidor 2 szt
papryka czerwona pół szt
ogórki konserwowe 4 szt
pierś z kurczaka 2 szt
przyprawa gyros 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami

Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części.
Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu.
Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 09:58
Pyszne, zjadłabym! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak