Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka dyniowe półkruche

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400-450 g
cukier 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat mała łyżeczka
budyń waniliowy 1 op.
kwaśna śmietana gęsta 3-4 łyżki
smalec 150 g
dynia Hokkaido 1/2 szkl.
skórka pomarańczowa otarta do smaku
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka dyniowe półkruche

Kroki postępowania

1
Dynię Hokkaido pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienie, a miąższ razem że skórą posiekać malakserem.
Krok 1 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
2
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Dodać do posiekanej dyni i połączyć. Najwygodniej zrobić to w malakserze.
Krok 2 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
3
Miękkie ciasto przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 3 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
4
Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta w średnich odległościach.
Krok 4 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
5
Upiec na rumiano w temp. 180*C przez ok. 15-25 minut.
Krok 5 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak