Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
ziemniaki 8 sztuk
włoszczyzna 1/2 pęczka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 1 opakowanie
cząber 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
woda 3 litrty
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa śląska 4 sztuki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 4 sztuki
cukier 4 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą...

fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut


w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli


na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak