Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostry sos z dyni i brzoskwiń

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg (po obraniu)
brzoskwinie 1 kg
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
ocet winny 1 łyżka
papryczka habanero 1 szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ostry sos z dyni i brzoskwiń

Dynię i wypestkowane brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę (dynię obrałam, brzoskwinie nie ), wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy bez oleju na wolnym ogniu około godziny. Na patelni smażymy do lekkiego zrumienienia pokrojone w kostkę cebulę, habanero i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, smażymy 20 sekund. Zawartość patelni wrzucamy do dyni i brzoskwiń, mieszamy i studzimy. Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę, przekładamy znowu do garnka z grubym dnem, wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól i zagotowujemy. Jeżeli sos jest za rzadki, gotujcie go do zredukowania. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy wyparzonymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 10:05
Smaczny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak