Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowa konfitura

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 2 duże
woda 250 ml
cukier 1 szklanka
Goździki całe Prymat 8 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
żurawina 700 g
ocet balsamiczny 30 ml (figowy)
sherry 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowa konfitura

Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem.
Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 21.10.2017 15:35
To musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak