Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz z pieczarkami i filetem :)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 0,5 kg
mleko 2% 300 ml
drożdże świeże 30 gram
cukier 1 płaska łyzeczka
sól 0,5 łyzeczki

Dodatki

filet z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 200 gram
jogurt naturalny 1 szklanka
majonez 2 łyzki
czosnek ząbki 2 sztuki
przyprawa gyros 0,5 łyzeczki
ser żółty 150 gram
ketchup łagodny 0,5 szklanki

Lista składników

olej do smażenia 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz z pieczarkami i filetem :)

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn z mleka, cukru i drożdży . Odstawiamy go na 15 minut , aby drożdże się spieniły
Krok 1 - Langosz z pieczarkami i filetem :) foto
2
drożdże dodajemy do odmierzonej porcji mąki. Ciasto zagniatamy i odstawimy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Langosz z pieczarkami i filetem :) foto
3
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i każdą cześć rozwałkujemy.
Krok 3 - Langosz z pieczarkami i filetem :) foto
4
Placki smażymy na głębokim tłuszczu.
Krok 4 - Langosz z pieczarkami i filetem :) foto
5
Fileta kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju - z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Kolejno podsmażamy pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Dodatki nakładamy na langosze i całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym na bazie: jogurtu, majonezu i przeciśniętego czosnku. Obsypujemy potartym żółtym serem i polewamy ketchupem. Smacznego :)
Krok 5 - Langosz z pieczarkami i filetem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak