Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieżyczki z fioletowych ziemniaków

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

warstwa ziemniaczana

ziemniaki fioletowe 410 g
przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżeczki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1-2 łyżeczki
sól i pieprz

masa zielona

rukola świeża 80 g
natka pietruszki 20 mg
seler liście 7 sztuk około 5g
ząbki czosnku 6 sztuk
Imbir kandyzowany 2 płaty
sól i pieprz
oliwa kilka kropli

pomidor i posypka

pomidor 1-2 sztuki
siemię lniane
lubczyk świeży
Jabłuszka kaparowe Smak 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieżyczki z fioletowych ziemniaków

Kroki postępowania

1
Dla dwóch osób.
Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku.
Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia.
Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.
Krok 1 - Wieżyczki z fioletowych ziemniaków foto
2
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.
Krok 2 - Wieżyczki z fioletowych ziemniaków foto
3
Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut.
Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.
Krok 3 - Wieżyczki z fioletowych ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak