Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zielone jabłuszko
- ciasto kakaowe z dodatkiem kawałków zielonego jabłka
- ciasto owocowe
- słodki dodatek do kawy
Ciasto kakaowe z kawałkami zielonego jabłka, to jedno z prostszych w przygotowaniu. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą składniki mokre, dodać suche, a następnie wsypać pokrojone jabłka. Proste? Banalnie!
1. Do wysokiego naczynia wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy aromat i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę gazowaną, olej, miksujemy, na koniec wsypujemy powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
2. 1/3 ciasta odlewamy do miski i dodajemy do niej zielony barwnik spożywczy, a do poprzedniej części dodaję łyżkę kakao i dokładnie mieszam.
3. Jabłka obrane i wydrążone z nasion, kroję w średnie kawałki.
4. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładam ciasto z kakao, jabłka otaczam delikatnie w zielonym cieście i kładę na ciasto, resztę zielonego ciasta wykładam na wierzch ciemnego i miejscami mieszam, przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku na ok godziny.
5. Kroimy na kawałki gdy wystygnie.