Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jaglany na zimno

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód(tortownica 24 cm)

daktyle 14 szt
orzechy włoskie 1 szklanka
olej kokosowy 3 łyżki

masa

kasza jaglana 2 szklanki
masło orzechowe 6 łyżek
woda 2 szklanki
mleko kokosowe 400 ml
cukier 7 łyżek
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka

dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 szt
truskawki 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jaglany na zimno

Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 45 min. Następnie daktyle i orzechy włoskie miksujemy w malakserze z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.
Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości, co jakiś czas kaszę należy pomieszać. Ugotowaną kaszę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mleko kokosowe, cukier, skórkę z pomarańczy oraz masło orzechowe i miksujemy wszystko razem na gładki krem. Masę wykładamy na gotowy spód i równomiernie rozsmarowujemy.
Truskawki kroimy w plastry i układamy na masie (boki truskawek odrzucałam.)
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak