Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki 10 większych
pieczarki 40 dag
kiełbasa kawałek
cebula 2 średnie
jaja 2 szt.
ser żółty starty 10-15 dag

Przyprawy i dodatki

śmietana 3 czubate łyżki
ząbek czosnku
sól i pieprz
majeranek
Papryka ostra mielona Prymat
rozmaryn
olej łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI

Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie 15 minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry.
Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą.
Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek.
Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 11:31
Chętnie się podzielę. :)
Bożena Matuszczyk 18.10.2017 22:05
Pyszna , mimo późnej pory porywam kawałek.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak