Gofry dyniowe bez cukru

Gofry dyniowe bez cukru

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • mleko

    2 szkl.
  • jajka

    2 duże
  • proszek do pieczenia

    mała łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • miąższ z dyni

    Hokkaido 1 szkl.
  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gofry dyniowe bez cukru
Do sporej miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, dużą szczyptę soli, 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka.
Krok 2 - Gofry dyniowe bez cukru
Zmiksować na gładką masę i dolać 3 łyżki oleju. Ponownie zmiksować. Dynię Hokkaido obrać że skórki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ zetrzeć na drobne wiórki.
Krok 3 - Gofry dyniowe bez cukru
Dodać do ciasta i wymieszać - odstawić na chwilę. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i natłuścić, jeśli to konieczne.
Krok 4 - Gofry dyniowe bez cukru
Na gorącą płytę gofrownicy nakładać odpowiednie porcje ciasta i zamknąć urządzenie.
Krok 5 - Gofry dyniowe bez cukru
Piec 3-4 minuty albo wg odpowiednio dobranego czasu do mocy własnego urządzenia.
Krok 6 - Gofry dyniowe bez cukru
Gofry podawać z frużeliną owocową, dowolnym dżemem lub konfiturami.

Habibi
Ciasto nie zawiera cukru, więc można gofry posypać cukrem pudrem lub polać miodem albo dowolnym syropem owocowym.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat