Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 18 mini muffinek

masło lub margaryna rozpuszczone 1/4 szklanki
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

parówki 2-3 sztuki

Porada

To malutkie (możecie robić większe) kukurydziane muffinki z parówką, które nie wymagają wielkich umiejętności, ani zbyt wiele czasu do ich przygotowania. Doskonałe sprawdzą się na śniadanie, kolację - czy też jako zwykła przekąska, na ciepło, zimno

Przepis i sposób przygotowania na: Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką)

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone, masło, cukier, jajko oraz mleko, w drugiej obie mąki, sodę i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.
Krok 1 - Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką) foto
2
Formę do muffinek wysmarować masłem i obsypać mąką, a następnie wypełnić ciastem - do 3/4 wysokości wgłębień.
Krok 2 - Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką) foto
3
Parówki pociąć na taką wielkość, aby wystawały ponad surowe ciasto, mniej więcej na wysokość formy i umieścić na środku każdej babeczki.
Krok 3 - Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką) foto
4
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-15 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Krok 4 - Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:11
Fajne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak