Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z oregano i orzechami laskowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oregano świeże 2 drzewka
orzechy laskowe 50 g
ser (Pecorino - 50 g)
czosnek 2 ząbki
oliwa 1/2 szklanki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 szczypta
sól do smaku

Porada

Pesto przechowujemy w lodówce przez około 7 dni w dobrze zamkniętym słoiczku. Wierzch możemy skropić oliwą z oliwek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z oregano i orzechami laskowymi

Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i intensywne w smaku pesto ze świeżego oregano i orzechów laskowych. Ta zielona kompozycja składników idealnie komponuje się z makaronami, ale jest świetna także jako dodatek do mięs, ryb, kanapek lub pieczonych warzyw. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy laskowe mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, listki oregano i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty ser Pecorino, zmielone orzechy laskowe, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą, szczyptą garam masali i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.10.2017 09:25
ładnie się prezentuje : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak