Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z opieńkami i dynią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

grzyby leśne OPIEŃKI 2 litry
miąższ z dyni utarty 1 szkl.
cebula 2 duże
masło klarowane albo smalec
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól i pieprz
przyprawa w płynie

~ CIASTO

mąka pszenna 1/2 kg
gorąca woda 200 ml
olej albo masło 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z opieńkami i dynią

Z mąki i gorącej wody z masłem zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Nakryć miseczką i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Opieńki oczyścić, umyć, odsączyć. Większe pokroić, małe mogą pozostać w całości. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu lekko rumieniąc - dodać grzyby i razem chwilę poddusić. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić przez sitko że sporymi oczkami.

W międzyczasie obrać dynię i zetrzeć na drobnej wiórki, posolić i wymieszać - pozostawić na kilkanaście minut, po czym dodać do grzybów i dusić pod pokrywką do miękkości - odparować, jeśli to konieczne. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i czosnkiem.

Ostudzić.

Z ciasta podsypanego mąką i rozwałkowanego niezbyt cienko wyciąć krążki, nadziać farszem i dokładnie skleić brzegi. Ugotować w osolonym wrzatku, zahartować w zimnej wodzie, a po odcedzeniu układać luźno na półmisku lub na tacy.

Przed podaniem podsmażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:34
Uwielbiam wszystkie pierogi wytrawne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak