Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki smażone w panierce

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne OPIEŃKI duże młode kapelusze
jajko 2 duże
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa w płynie
Czosnek suszony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki smażone w panierce

Kroki postępowania

1
Opieńki przebrać, odciąć nóżki i pozostawić płaskie jędrne kapelusze. Umyć pod bieżącą zimną wodą i bardzo dokładnie odsączyć. W razie konieczności osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 1 - Opieńki smażone w panierce foto
2
Jajka wybić do miski, dodać niewielką ilość płynnej przyprawy do potraw, trochę pieprzu i granulowanego czosnku. Całość roztrzepać widelcem.
Krok 2 - Opieńki smażone w panierce foto
3
W jajku dokładnie namoczyć z obu stron kapelusze. Opanierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Podawać wprost z patelni - można delikatnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Opieńki smażone w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak