Przepis i sposób przygotowania na: Czorne kluski
1/2 kg Surowych ziemniaków potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce.
Gdy ziemniaki są już starte odciskamy nadmiar wody za pomocą pieluchy ściereczki lub na sitku. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawiamy na chwilę następnie odlewamy wodę a skrobię która została na dnie dodajemy razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie w garnku mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedna z części odkładamy na bok i na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną( teraz też można dodać jajko). Wkładamy do garnka odłożone ziemniaki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy po kawałku i formujemy średniej wielkości kulki. Gotowe kluski odstawiamy na bok aby ściemniały. Gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 min. od wypłynięcia( czas gotowania zależy od wielkości i jeśli dodaliśmy jajko to kluski są twardsze i mogą się gotować trochę dłużej ja jajka nie dodaje). Po ugotowaniu kluski przelewamy zimną wodą. SMACZNEGO