Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
śmietana 12 % pół szklanki
jajko 1 sztuka

Krem

śmietana kremówka 30 % 330 ml
serek mascarpone 25 dag
cukier puder do smaku
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk przełożonych ciastek.

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym.

Co prawda do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.

5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:02
Rewelacyjne to jest.
jejkuchnia 20.10.2017 12:44
Rewelacyjne!
Babeczka35 19.10.2017 07:59
Dziękuję bardzo :)
bietka 16.10.2017 12:56
smaczne ciasteczka :)
Babeczka35 16.10.2017 12:37
Dziękuję i polecam :)
norweska20 15.10.2017 21:24
To musi być pyszne :)
Urszula Świeca 15.10.2017 20:20
Pyszne ciacho.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak