Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ciecierzycą (z ryżem)
Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do miękkości (około 40-50 minut).
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ziarna przecedzić i zostawić do ostudzenia.
W międzyczasie ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na końcu dodać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną.
Zagotować.