Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 Szt
bakłażan 1 Szt
kiełbasa śląska 1-2 Szt
ząbki czosnku 2 Szt
jajko 3-4 Szt
smietana 18% 2-3 Łyżki
sól i pieprz
ser grana padano
pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą

Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 4-5 minut.Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Bakłażan myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy z obu stron i odkładamy na 30min.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni z dwóch stron. Tak przygotowany bakłażan układamy na ziemniakach.
Kiełbasę kroimy w plastry i układamy na górę zapiekanki.
Czosnek siekamy smażymy chwilę na oleju .Do miski wbijamy jajka dodajemy pokrojoną pietruszkę śmietanę sól pieprz czosnek
wszystko wymieszać na jednolitą masę i zalać zapiekankę. Górę posypujemy według uznania serem i pieprzem świeżo mielonym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do momentu aż jajka się zetną około 25- 30 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia.

SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:46
Pyszna. Uwielbiam zapiekanki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak