Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana gruszka w cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka

GRUSZKI KARMELIZOWANE

gruszki 2 sztuki
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
masło 1 łyżka

DODATKOWO

lukier biały 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana gruszka w cieście francuskim

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić sokiem , żeby nie ściemniały.
Wsypać cukier na patelnię, dodać masło Jak zacznie się złocić, dodać gruszki, karmelizować aż lekko się ze złocą i delikatnie zmiękną .
Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów. Na środku każdego, ułożyć łyżkę gruszek. Każde ciastko złożyć po przekątnej , tworząc trójkąt.
Posmarować rozbełtanym żółtkiem . Piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut.
Polukrować jeszcze ciepłe ciastka .
Letnie posmarować lukrem . SMACZNEGO !!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:47
Super deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak