Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione w grzybowym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos
grzyby leśne ok 15 szt dużych
cebula 1/2 szt
śmietana ok 1 szkl
bulion ok3 szkl
mąka 1 łyżka
sól i pieprz
Ciasto:
jajko 3 szt
woda 8-10 łyżek
mąka ok 1 1/2 szkl
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione w grzybowym sosie

Grzyby obieramy, płuczemy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Solimy, dusimy ok 8 min, podlewamy bulionem i dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
Mąkę rozprowadzamy we wodzie, łączymy ze śmietaną i dodajemy do sosu. Sos doprawiamy do smaku.
Jajka wybijamy i roztrzepujemy widelcem, dodajemy wodę i mąkę. Mąki dodajemy tyle by ciasto było gęste.
Gotujemy wodę w garnku i solimy. Ciasto nabieramy zamoczoną w wodzie łyżką i kładziemy na wrzątek.
Kluski wybieramy łyżką cedzakową po ok 2 min od wypłynięcia(zależy też od wielkości klusek).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 10.11.2017 15:18
Dziękuje ..my też takie lubimy:)
jejkuchnia 20.10.2017 12:51
Bardzo lubię takie obiady. :)
Bożena Matuszczyk 15.10.2017 00:08
Pyszny obiadek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak