Babka z nutellą

Babka z nutellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    500 g
  • nutella

    260 g
  • masło

    200 g
  • jajka

    4
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Polewa czekoladowa

  • czekolada mleczna

    150 g
  • mleko

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem na przemian z jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową polewą dekorujemy babkę i ozdabiamy czekoladowymi kulkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:16
Jaka piękna! I na pewno tak samo pyszna. :)

bietka

12.10.2017 15:34
Wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat