Przepis i sposób przygotowania na: Babka z nutellą i migdałami
Babka z nutellą i migdałami, to deser który posmakuje każdemu - zarówno młodszym, jak i starszym. Zamiast migdałów możecie wzbogacić ją dodatkiem orzechów lakowych lub włoskich, które w tym deserze sprawdzą się idealnie.
1. Przesianą mąkę połączyć ze zmielonymi migdałami, słupkami migdałowymi oraz proszkiem do pieczenia.
2. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić na sztywno.
3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać żółtko i mleko. Porcjami wsypywać mąkę z migdałami. Dodać nutellę i pianę z białek, wymieszać.
4. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (poj.2 l ). Piec w temp. 180 stop.
Czas pieczenia 60 min.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.