Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z nutellą i migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Babka z nutellą łączy w sobie wszystko co uwielbiamy: słodki, sprawdzony deser i krem orzechowo-czekoladowy, którego smak zna każdy. Do tego dodatek migdałów i deser, który skrada podniebienia wszystkich go próbujących gotowy. 

Składniki:

kremu typu nutella 10 dag
zmielonych migdałów 30 dag
mąki 20 dag
słupków migdałowych 4-5 łyżek
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
jajek 6 szt
szczypta soli
masła lub margaryny 20 dag
cukru pudru 3/4 szklanki
cukru waniliowego 2 łyżeczki
mleko 9 łyżek
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z nutellą i migdałami

Babka z nutellą i migdałami, to deser który posmakuje każdemu - zarówno młodszym, jak i starszym. Zamiast migdałów możecie wzbogacić ją dodatkiem orzechów lakowych lub włoskich, które w tym deserze sprawdzą się idealnie. 

1. Przesianą mąkę połączyć ze zmielonymi migdałami, słupkami migdałowymi oraz proszkiem do pieczenia.

2. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić na sztywno.

3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać żółtko i mleko. Porcjami wsypywać mąkę z migdałami. Dodać nutellę i pianę z białek, wymieszać.

4. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (poj.2 l ). Piec w temp. 180 stop.
Czas pieczenia 60 min.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak