Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    2 po 250 g
  • cebula czerwona

    2
  • śliwki wędzone

    25 g
  • masło

    2 łyżki
  • kapusta czerwona

    mała główka
  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • cukier

    3 łyżeczki
  • olej

    2-3 łyżki
  • sól ziołowa

  • pieprz czarny mielony

  • cząber

  • kmin rzymski

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24
Piersi z gęsi nacinamy od strony skóry w kratkę. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem czarnym mielony, wcierając dokładnie przyprawy w mięso.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24
Smażymy gęś na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Najpierw smażymy od strony skóry przez 4–5 min, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już tylko 1 min. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni. Na górze każdej piersi kładziemy po 1 łyżeczce masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°c przez 20 min bez przykrycia.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24
Cebule kroimy w pióra, kapustę szatkujemy. Cebulę smażymy w garnku na oleju przez 2–3 minuty. Następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim i wlewamy czerwone wino. Po chwili dodajemy cukier i doprawiamy cząbrem. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki i doprawiamy solą. Smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24
Upieczone piersi z gęsi kroimy w plastry. Podajemy na talerzach z porcją czerwonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elisa_45

23.12.2017 01:36
Michel mnie zainspirował i na pierwszy dzień Świąt będzie to danie.. napiszę co mi z tego wyszło ;)) Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2018

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat