Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec z indyka 200 g
kasza jaglana 70 g
ser kozi 30 g
włoszczyzna 100 g
jabłko 1 szt.
phisalis 2 owoce
curry 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
czosnek 50 g
miód 80 g
olej lniany 20 g
tymianek do smaku
ocet jabłkowy 50 g
soliród 10 g
kozieradka 2 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 g
owoce sezonowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

Udziec indyka nacieramy kozieradką, pieprzem i wędzoną papryką. Pieczemy przez godzinę w 120˚C. Po upieczeniu gotujemy w rondlu przez 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną, ser kozi oraz ugotowaną włoszczyznę blendujemy, do momentu aż uzyskamy gładką masę. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i układamy na papier do pieczenia. Następnie polewamy je oliwą wymieszaną z curry i pieczemy w 120˚C przez 30 minut. Ocet, czosnek, miód, olej lniany i tymianek blendujemy, następnie odcedzamy przez sitko. Odstawiamy na dwie godziny. Na gorące puree jaglane układamy udziec indyczy, obok jabłko. Całe danie polewamy sosem. Do smaku dodajemy soliród i phisalis pokrojony w ćwiartki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.10.2017 17:31
smaczne mięsko :)
jejkuchnia 10.10.2017 16:30
Ślinka cieknie na widok takiego dania!
Bożena Matuszczyk 10.10.2017 13:32
TAK PODANY i PRZYGOTOWANY INDYK KUSI JAK SAMKIEM TAK i WYGLĄDEM;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak