Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy ok 3 min.
Gorący budyń wylewamy równomiernie na jabłka.
Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.