Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe z cynamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kilogramy
cukier 500 gramów
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe z cynamonem

Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny na wolnym ogniu, dodajemy cukier, znowu smażymy (pamiętajcie o częstym mieszaniu).

Możecie smażenie rozłożyć na dwa dni, ja tak robię. Kiedy owoce się zupełnie rozpadną, powidła są gotowe.

Pamiętajcie, żeby za bardzo ich nie odparować, po ostudzeniu jeszcze zgęstnieją. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon.

Gorące powidła wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem. Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 10.10.2017 16:33
Uwielbiam powidła śliwkowe. :)
Róża1 10.10.2017 11:37
pyszności !!! palce lizać :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak