Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szklanka
cukier pół szklanki
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 3/4 szklanki

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania ciasta
truskawki 350 g
wiórki kokosowe 1 szklanka
białko 3 szt
cukier pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem

Trzy jajka oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Pianę wykładamy na truskawki i delikatnie rozsmarowujemy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min do suchego patyczka. Aby podczas pieczenia piana kokosowa się nie przypaliła to proponuje ciasto przykryć początkowo papierem, a następnie 15 min przed zakończeniem pieczenia ściągnąć papier.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak