Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

szpinak świeży 250 g
cebula pół szt
czosnek 2-3 ząbki
pieczarki 300 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

sos beszamelowy

mleko 2 szklanki
masło 40 g
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku

dodatkowo

sos pomidorowy 1 duży słoik
ser żółty 200 g
parmezan starty do posypania
makaron lasagne 21 płatów

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem i dodajemy do cebuli, smażymy do momentu, gdy odparuje całą wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. W mojej blaszce mieściły się 3 płaty. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Wierzch Lasagne polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. Następnie nakładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Upieczoną Lasagnę kroimy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 08.10.2018 07:55
Swietne.
jejkuchnia 10.10.2017 16:42
Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak