Butter chicken

Butter chicken

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • filet z kurczaka

    500 g
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • imbir

    3 cm
  • czosnek

    3 ząbki
  • garam masala

    1/2 łyżeczki
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1/2 łyżeczki
  • sok z limonki

    2 łyżki

Sos

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cebula

    2
  • passata pomidorowa

    180 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir

    3 cm
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • kozieradka

    1/2 łyżeczki (mielona)
  • kolendra

    1/2 łyżeczki (mielona)
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • kardamon ziarna

    2
  • orzechy nerkowca

    1/2 szklanki mielonych
  • laska cynamonu

    1
  • śmietana kremówka

    120 ml
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • masło

    40 g

Dodatkowo

  • natka kolendry

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Marynata

Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.

Sos

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti.
Jagódka17
– kurczaka można również podsmażyć na patelni – nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kardamonovy

11.10.2017 13:33
Oja, ale skład. Brzmi super :).

jejkuchnia

10.10.2017 16:41
Bardzo lubię takie aromatyczne dania!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat