Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z solonym karmelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki pełnoziarniste 250 g
masło 110 g

Masa serowa

puree z dyni 350 ml
ser na sernik 1 kg
cukier puder 1,5 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżki
jaja 4 sztuki
budyń waniliowy 2 opakowania

Solony karmel

sól gruboziarnista 3/4 łyżeczki
cukier drobny 4 łyżeczki
masło 1 łyżka
śmietana 30% 4 łyżki
woda 1/3 szklanki

Porada

Aby przygotować puree z dyni wystarczy obraną, pokrojoną na kawałki i pozbawioną pestek dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez pół godziny do miękkości. Następnie wystudzić

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z solonym karmelem

Kroki postępowania

1
Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Zalewamy gorącym, roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy herbatniki i dokładnie wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki.
Krok 1 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
2
Twaróg wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy z dyniowym puree.
Krok 2 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
3
Wbijamy ciągle miksując po jednym jajku. Na koniec dodajemy cukry i budyń, dokładnie miksujemy całość.
Krok 3 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
4
Przekładamy do tortownicy na herbatnikowy spód, wygładzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 70 minut. Sernik całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony wyjmujemy i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 4 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
5
Na dnie garnka wysypujemy równomiernie cukier.
Krok 5 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
6
Wstawiamy na mały ogień i czekamy bez mieszania aż się rozpuści.
Krok 6 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto
7
Powoli, po łyżce wlewamy wodę (ostrożnie bo pryska). Następnie śmietankę. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy zmieloną sól, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy dokładnie. Studzimy. Ostudzonym karmelem polewamy sernik. Smacznego!
Krok 7 - Sernik dyniowy z solonym karmelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 11.10.2017 13:33
Pięknie wygląda :).
KORAL 08.10.2017 16:28
Pyszny sernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak