Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe paluszki z ciasta filo
Orzechy z cukrem miksujemy, część możemy zostawić drobno posiekane.
Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo.
Arkusze kroimy ma trzy części, każda około 14 cm szerokości.
Bierzemy pierwszy arkusz ( 14 X 34 cm )cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy orzechami , powtarzamy tę czynność dwa lub trzy razy. Zwijamy każdy kawałek w rulon.
Wszystkie paluszki kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika paluszki smarujemy przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
DRUGA WERSJA BEZ POLEWY.
Orzechy miksujemy z 3 łyżkami cukru. Ta wersja jest mniej słodka i lepka, ale bardziej sucha.