Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe paluszki z ciasta filo

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciasto filo 300 g
masło ok.100 g
orzechy włoskie 100-120 g
cukier trzcinowy 1 łyżka ( z polewą ) lub 3 ( bez polewy )

Polewa

cukier 135 g
Goździki całe Prymat 4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
woda 150 g
Cynamon cały Prymat kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe paluszki z ciasta filo

Polewa. Wszystkie składniki umieszczamy i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut.
Orzechy z cukrem miksujemy, część możemy zostawić drobno posiekane.

Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo.
Arkusze kroimy ma trzy części, każda około 14 cm szerokości.
Bierzemy pierwszy arkusz ( 14 X 34 cm )cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy orzechami , powtarzamy tę czynność dwa lub trzy razy. Zwijamy każdy kawałek w rulon.
Wszystkie paluszki kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika paluszki smarujemy przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
DRUGA WERSJA BEZ POLEWY.
Orzechy miksujemy z 3 łyżkami cukru. Ta wersja jest mniej słodka i lepka, ale bardziej sucha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak