Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    3 szt.
  • jogurt naturalny

    200 g
  • mięta

    2 gałązki
  • białe wino

    2 łyżki
  • limonka

    1/2 szt.
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • groszek cukrowy

    250 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • koperek Prymat

  • estragon

  • przyprawa curry

  • cynamon mielony

  • Chrzan śmietankowy Smak

  • kolendra posiekana

    do dekoracji

Do smaku

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20
Pierś z kurczaka obtoczyć w przyprawie curry, dodać szczyptę pieprzu kolorowego, soli oraz cynamonu. Dodać odrobinę oleju i wymieszać. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu dusić pokrojone w piórka czerwone cebule. Dodać 2 łyżeczki cukru i doprawić koperkiem.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20
Piersi z kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Do jogurtu dodać kilka kropel soku z limonki oraz drobno posiekane listki mięty. Dodać szczyptę soli oraz 2 łyżeczki chrzanu.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20
Kurczaka zdjąć z patelni, aby usmażyć na niej groszek cukrowy. Gdy groszek jest już miękki, ponownie ułożyć na niej pierś z kurczaka. Dolać białe wino. Chwilę podsmażyć.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20
Kurczaka podawać ułożonego na groszku cukrowym, z dodatkiem dipu jogurtowego oraz konfiturą z cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.10.2017 08:16
Smaczne jedzonko :)

jejkuchnia

06.10.2017 12:07
Wyśmienite danie. <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat