Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jesienna z dyni

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 700 g
pierś z kurczaka 1 szt
cebula 1 szt
pieczarki 200 g
papryka czerwona 1 szt
ser żółty 200 g
pomidorki koktajlowe 8-10 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
sól i pieprz
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Jesienna, rozgrzewająca zapiekanka to moja propozycja na pyszny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jesienna z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię obrać i pokroić w 2 cm. kostkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Krok 1 - Zapiekanka jesienna z dyni foto
2
Do smażącego się mięsa dodać pieczarki i cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli a pieczarki odparują doprawić przyprawami.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę dyni z papryką, posypać przyprawami , następnie wyłożyć połowę sera oraz pieczarki z cebulą i mięsem.
Krok 2 - Zapiekanka jesienna z dyni foto
3
. Do foremki włożyć pozostałą połowę dyni z papryką i posypać przyprawami, wszystko posypać resztą żółtego sera. Na samym końcu wyłożyć pomidorki koktajlowe. Piec 45 minut w 180 st . C
Krok 3 - Zapiekanka jesienna z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 10.10.2017 20:58
Dziękuję:)
Jagódka17
Jagódka17 05.10.2017 10:21
Wspaniale wygląda
jejkuchnia 05.10.2017 08:57
Uwielbiam zapiekanki. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak