Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 10 dkg
cukier 10 dkg
jajko 4 sztuki
czekolada gorzka 10 dkg
orzechy włoskie 15 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta

DODATKOWO

polewa czekoladowa 1 opakowanie
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - orzechowe

Rozdzielić żółtka od białek, białka ze szczypta soli ubić na sztywno. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, rozpuścić w mikrofali.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier . Żółtka dodać do miski miksera, nadal miksując. Letnią czekoladę , wlać do masy. Zmiksować.
Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i tartą bułkę . Przełożyć do masy, wymieszać . Foremkę o pół okrągłym dnie, wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto i wyrównać .
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Dekorować kawałkami orzechów.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 05.10.2017 09:01
Lubię ciasta czekoladowe. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak