Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda ciepła około półtorej szklanki

Farsz

szpinak mrożony rozdrobniony 45 dag
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czubrica zielona lub biała według uznania
ser żółty 15 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cebula 1 duża sztuka
masło do smażenia
sól szczypta

Porada

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapusta i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.

3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.

4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.

5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.

6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:24
Dziękuję:)
gusia1000 13.10.2017 03:20
Na pewno są pyszne.
jejkuchnia 03.10.2017 13:39
Kocham pierogi! Mogłabym jeść codziennie na wszelakie sposoby. :)
Bożena Matuszczyk 03.10.2017 11:53
Smakowite pierożki Izuniu.
bietka 02.10.2017 19:35
smaczne pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak