Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z farszem z kani

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

kanie kilka dużych
cebula średnia
sól i pieprz
masło klarowane
kozieradka mielona
ząbek czosnku
olej rzepakowy
przyprawa w płynie

~ NALEŚNIKI

woda gazowana 2 szkl.
mleko 2 szkl.
jajko 2 duże
olej rzepakowy 2 łyżki
sól do smaku
mąka pszenna ile zabierze

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z farszem z kani

Kroki postępowania

1
Zmiksować mleko, wodę gazowaną, jajka, sól, olej i mąkę na gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny aby spokojnie napęczniało. Po dostaniu można ew. dolać nieco wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste.
Krok 1 - Krokiety z farszem z kani  foto
2
Na rozgrzanej teflonowej patelni usmażyć cienkie naleśniki i w trakcie smażenia składać je piętrowo, aby pozostały miękkie.
Krok 2 - Krokiety z farszem z kani  foto
3
W międzyczasie oczyścić kapelusze czubajek (kami), po czym umyć pod bieżącą letnią wodą. W dużym garnku zagotować wodę, dodać trochę soli i na wrzątek wkładać umyte grzyby. Są lekkie i wypływają na powierzchnię, więc trzeba je przytrzymywać łopatką drewnianą. Grzyby odcedzić po ok. 2 min. Pozostawić do ostygnięcia i odsączenia, po czym odcisnąć i zmielić.
Krok 3 - Krokiety z farszem z kani  foto
4
Na mieszaninie masła klarowanego i oleju zeszklić cebulę utartą na dużych oczkach tarki, dodać sól, pieprz, nieco płynnej przyprawy do zup i po chwili dodać zmielone grzyby. Przesmażyć doprawiając wyciśniętym czosnkiem, kozieradką i pieprzem.
Ciepłym farszem smarować nalesniki.
Krok 4 - Krokiety z farszem z kani  foto
5
Składać krokiety i ew. panierować w cieście naleśnikowym oraz bułce tartej. Można również smażyć je bez panierki, jak w tym przypadku - wtedy są delikatniejsze.
Krok 5 - Krokiety z farszem z kani  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 03.10.2017 13:40
Pyszne! Uwielbiam kanie smażone panierowane w jajku i bułce.
w mojej kuchni 02.10.2017 17:53
ALE BYM ZJADŁA PORCYJKĘ..I BARSZCZYK DO PICIA
halina17 02.10.2017 17:30
Jak dla mnie smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak