Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
Przyprawa do mięs Prymat
mięso mielone wieprzowe 250 g
czosnek ząbki 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
cebula biała 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 łyżki
jajko 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
boczek wędzony 5 plastrów
bulion drobiowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 02.10.2017 18:20
smacznie wygląda
w mojej kuchni 02.10.2017 17:55
i na imprezę i na kolacje
Bożena Matuszczyk 02.10.2017 16:49
Smakowicie kusząca;)
jejkuchnia 02.10.2017 07:24
Uwielbiam takie mięsa. Super wygląda!
Róża1 01.10.2017 17:00
Pychotka ta Twoja rolada !!!!!!! palce lizać :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak