Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapach domowego ciasta drożdżowego z owocami to pomysł na deser, który przygotujecie o każdej porze roku. Po śliwki, które zostały użyte w tym przepisie możecie sięgnąć w sezonie jesiennym lub wykorzystać te mrożone. Ciasto drożdżowe z owocami pokochają wszyscy!

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 600 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże świeże 30 gramów
cukier 100 gramów
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
masło 100 gramów

Kruszonka:

masło 80 gramów
mąka 150 gramów
cukier 70 gramów
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Dodatkowo:

śliwki węgierki 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na idealnie puszyste ciasto drożdżowe, opisane krok po kroku. Z tym przepisem wyjdzie Wam smaczne ciasto, którym będziecie mogli się zajadać jesienną porą. Do przepisu wykorzystane zostały śliwki węgierki, ale możecie zastąpić je innymi, ulubionymi owocami. Do tego nie zapomnijcie o kruszonce. Obficie posypcie ciasto kruszonką, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. 

Ciasta z sezonowymi owocami zawsze się sprawdzają i wszystkim świetnie smakują. Po sezonie na truskawki i maliny, przychodzi czas na śliwki węgierki i jeśli w Waszych przydomowych sadach macie ich całkiem sporo - to już wiecie jak możecie je wykorzystać. Ciasto drożdżowe ze śliwkami nie ma sobie równym, gdy wieczory stają się coraz krótsze, a my zasiadamy z kubkiem gorącej herbaty. aby odpocząć po całym dniu. 

Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut.

Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.

Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).

Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce.

Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła.

Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Szukacie innych przepisów na ciasta domowe? Znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku - >> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 02.10.2017 09:26
Zniknęło w oka mgnieniu :)
jejkuchnia 02.10.2017 07:25
Ze śliwkami jeszcze pyszniejsze. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak