Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    600 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • drożdże świeże

    30 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • masło

    100 gramów

Kruszonka:

  • masło

    80 gramów
  • mąka

    150 gramów
  • cukier

    70 gramów
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

02.10.2017 09:26
Zniknęło w oka mgnieniu :)

jejkuchnia

02.10.2017 07:25
Ze śliwkami jeszcze pyszniejsze. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat