Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Przepis na idealnie puszyste ciasto drożdżowe, opisane krok po kroku. Z tym przepisem wyjdzie Wam smaczne ciasto, którym będziecie mogli się zajadać jesienną porą. Do przepisu wykorzystane zostały śliwki węgierki, ale możecie zastąpić je innymi, ulubionymi owocami. Do tego nie zapomnijcie o kruszonce. Obficie posypcie ciasto kruszonką, aby dodatkowo wzmocnić jego smak.
Ciasta z sezonowymi owocami zawsze się sprawdzają i wszystkim świetnie smakują. Po sezonie na truskawki i maliny, przychodzi czas na śliwki węgierki i jeśli w Waszych przydomowych sadach macie ich całkiem sporo - to już wiecie jak możecie je wykorzystać. Ciasto drożdżowe ze śliwkami nie ma sobie równym, gdy wieczory stają się coraz krótsze, a my zasiadamy z kubkiem gorącej herbaty. aby odpocząć po całym dniu.
Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut.
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.
Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce.
Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła.
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.