Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty

jajko 10 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 kopiaste łyżeczki
mak suchy 1 kopiasta łyżka

Krem budyniowy

mleko 500 ml
masło lub margaryna 20 dag
cukier puder pół szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki

Pianka śmietankowa

śmietana kremówka 30% 200 ml
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 3 łyżki

Dodatkowo

galaretka cytrynowa 2 sztuki
gorąca woda 750 ml
winogrona jasne około 60 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Krem rozsmarowujemy na zimnym jasnym biszkopcie i przykrywamy makowym biszkoptem, lekko dociskamy.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na makowym biszkopcie.

4. Galaretka i winogrona: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je w rzędach na cieście lekko wciskając w piankę. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Tak wykonane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej wstawić na całą noc.

5. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:26
Dziękuję :)
gusia1000 13.10.2017 03:22
Dobre ciasto.
jejkuchnia 02.10.2017 07:28
Super wygląda. :)
bietka 01.10.2017 08:07
Musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak